Visdomstenner

Visdomstenner kan være en plage for mange.

Det er vanlig å få periodevis smerter og ubehag rundt visdomstenner mens de er på vei frem. Mange opplever å få det vi kaller for en ”lapp” med tannkjøtt som ligger delvis over tannen og samler matrester og belegg. Det er dessverre vanskelig å holde rent, og kan bli veldig ømt og sårt.

Det kan hjelpe og skylle med et antibakterielt skyllemiddel dersom det er ømt rundt tannen. Corsodyl/paroex finnes på apoteket, eller hos oss. Det er anbefalt å ikke skylle lengre enn 10 dager da det kan gi misfarginger på tennene ved langvarig bruk. Ønsker du å prøve dette kan du prøve å skylle i 5-7 dager for å se om det kan lette på smertene. Hvis ikke er det mulighet å sette opp en time hos oss for å få skyllet vekk matrester og belegg under tannkjøttet.

I de fleste tilfeller må visdomstenner i underkjeven opereres ut da de gjerne ligger litt vanskelig til. Se kirurgi for mer info.

Visdomstenner i overkjeven er som oftest veldig greie å få ut. Det er sjeldent man trenger å operere disse.

Etter trekking eller kirurgisk fjerning er det anbefalt å gå hjem, legge seg på sofaen og slappe av. Ikke gjør tunge løft, dra på trening eller gjør noe anstrengende. Dette kan føre til at det vil blø mer fra såret og at det kan gi større ubehag i området. Jo mer du slapper av, jo fortere vil kroppen lege såret.

Om du har smerter eller ubehag fra visdomstenner og ønsker å få dem sjekket, er det bare å ta kontakt.